Iuliu Nosa – cuvântul dat, mai presus de orice

Iuliu Nosa – cuvântul dat, mai presus de orice

La Mulţi Ani 2012, Anul Schimbării, Anul Victoriei USL !!!

Anul politic 2012 anunta razboiul de cucerire a electoratului

Batalia pentru majoritatea parlamentara se da intre USL si PDL. PSD si PNL spera ca vor guverna singure, in timp ce PDL se gandeste la o alianta cu partidele mici.

USL mizeaza pe votul anti-PDL

continuarea : aici

Prima ediţie din acest an a Poveştilor de succes  l-a avut invitat pe deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedintele PSD Sălaj.

Iuliu Nosa – cuvântul dat, mai presus de orice

Prima ediţie din acest an a Poveştilor de succes, difuzată în fiecare seară de miercuri de la ora 19,00, l-a avut invitat pe deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedintele PSD Sălaj.

De ce a dat ingineria pe politică, cum s-a împărţit între familie şi carieră sau ce planuri de viitor are, am aflat de la deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepreşedintele PSD Sălaj. Un om extrem de corect, pentru care, cuvântul dat, este literă de lege. Vă împărtăţim şi d-voastră o mică parte dintre secretele omului şi politicianului Iuliu Nosa.

R.: Aţi absolvit Facultatea de Construcţii. Cum s-a împăcat ingineria cu politica?

I.N.: Am absolvit Facultatea de Construcţii, secţia inginer instalaţii, în 1982. Mi-am început activitatea în şantier, la fosta intreprindere de Construcţii  Montaj a judeţelui, cei care am făcut mare parte din blocurile şi apartamentele din Sălaj. Şi în 1992, pe când eram directorul Fondului Locativ al municipiului Zalău, am fost solicitat să îmi depun candidatura pentru un post de consilier în Consiliul Local municipal. M-am trecut pe lista FDSN-ului, şi îmi aduc aminte că eram pe locul 17. O întâmplare mai fericită, mai puţin nefericită, încă nu ştiu…cert este că face parte din viaţa mea, candidatul pentru fucnţia de primar de atunci, d-l Ioan Baboş, m-a trecut pe primul loc. Iar eu am aflat asta abia în momentul în care s-a făcut afişajul listelor. Bineînţeles că am întrebat de ce am fost trecut pe primul loc. Iar răspunsul pe care l-am primit era legat de faptul că dacă d-l Baboş reuşea să câştige fotoliul de primar, voia ca eu să devin viceprimar, pentru că la vremea respectivă, Zalăul avea mari probleme cu apa şi cu servciile în general. Aşa am ajuns consilier local în mandatul 1992-1996…aşa am îmbinat ingienria cu politica sau politica cu ingieneria. Iar în anul 2000, colegii mi-au propus să candidez la Primăria Zalău. Am câştigat fotoliul de primar, şi cred, lăsând la o parte modestia, că a fost un mandat în care Zalăul a cunoscut o oareşcare dezvoltare…un echilibru. (…)Aşa m-am trezit în politică. Dacă regret sau nu? Greu de spus…Dar pentru ce se întâmplă în ultimul timp, sincer îmi pare rău că nu mai port cizmele de şantierist. Ca om, fie că vorbim de perioada în care am fost consilier local, primar sau deputat în Parlamentul României, am crezut şi cred în continuare că singura noastră şansă suntem noi…şi doar prin noi putem realiza ceea ce ne propunem. Din păcate, nu decidem împreună. Se decide la anumite nivele…poate că intenţia lor este bună. Însă pe noi, pe cetăţeni, nu ne ajută cu nimic. Şi atunci, te simţi într-un fel inutil. Ca inginer, a aprinde un bec, a deschide un robinet, reprezintă o satisfacţie…este munca ta. În politică în schimb, poveşti multe şi realizări mai puţine în ultimul timp, din păcate. Acesta este lucrul pentru care parcă regret, şi sper să-mi închei cariera tot ca şi inginer în construcţii.

R.: Vă mai aduceţi aminte cum era viaţa de inginer înainte de 1990?

I.N.: Toată lumea vorbeşte acum de munca în echipă, de colectiv…Însă în perioada în care eu am lucrat în execuţie, simţeam efectiv că am lângă mine o echipă. Sunt lucruri minunate de care îmi aduc aminte. Şi fără să fiu nostalgic, pentru zălăuanii de vârsta mea, ne aducem aminte ce însemna apa la program…am coordonat parte din lucrările de dezvoltare a staţiei de tratare a apei de la Vîrşolţ şi a conductei de aducţiune a apei. Satisafacţia pe care o aveam în munca directă cu oamenii, faptul că ştiam că pentru locuitorii Zalăului această lucrare reprezenta finalul stresului de a-ţi opri apa în cadă, a reprezentat un lucru deosebit. Şi tot timpul simţeam în oamenii alături de care am lucrat dorinţa de a-şi face treaba cât mai bine. Sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu drag şi sincer vă spun, le regret. Un alt moment de care îmi aduc aminte cu drag e campania electorală din 2000, când candidam pentru Primăria Zalău, în cadrul întâlnirilor pe care le organizam în cartiere, îi întrebam pe cei cu care stăteam de vorbă unde stau, şi atunci le dădeam detalii despre apartamentele şi blocurile în care locuiam. Şi rămâneau surprinşi de unde ştiu atâtea amănunte…Ei nu mă ştiau…eu de unde le cunoşteam casa? Atunci le spuneam că eu am coordonat constrcuţia locuinţelor lor. A fost un atuu care m-a ajutat să câştig Primăria.

R.: Aţi intrat în politică în primii ani după 1990. Există vreo diferenţă între modul în care se făcea atunci politică şi cum se face acum?

I.N.: Din păcate, există o mare diferenţă. Îmi amintesc de primul Consiliu Local din care am făcut parte…deşi eram consilieri din multe partide politice, în cadrul şedinţelor de CL simţeai o luptă politică între oameni plitici pentru interesul comunităţii…pentru oameni în primul rând. Parcă era mai multă înţelegere. Mai multă dorinţă de a face ceva. Sper să greşesc…dar acum pare că e mai mult o fugă după putere de dragul puterii. Iar după ce o obţii, nu te mai interesează ce se întâmplă. Cel puţin asta e percepţia mea. Iar ineori simt că nimeni nu mare are nicio responsabilitate faţă de cei care i-au ales şi i-au trimis să îi reprezinte. Poate de aceea nu pot accepta şi ceea ce s-a întâmplat la finele anului în Parlamentul României, atunci când s-a aprobat bugetul pe anul 2012. Mi-am dorit din suflet ca într-un asemnea moment, primul-ministru al României să vină în Parlament să ţină un discurs de prim-ministru şi nu de părtinitor, nu de om politic al unui partid sau preşedinte de partid. Mi-a părut rău că eram în sală şi am ascultat un asemenea discurs. Nu de asemnea lucruri are nevoie ţara în acest acest moment. Nu de asta au nevoie oamenii. Ai participat la alegeri, le-ai câştigat…însă ai şi o mare responsabilitate. Fă-ţi treaba cu mai puţin tam-tam şi vorbe de dragul vorbelor. Pune-te în slujba celor care te-au votat! Nu fac parte din categoria oamenilor politic care critică doar de dragul de a critica…dar nu cred că asta e soluţia. De parcă nu e suficient că sunt atâtea probleme lanivel global, mai venim şi cu probleme interne, pe care chiar noi le creăm. Ce rezolvăm aşa? Nimic. Însă sunt un optimist. Şi sper că într-un final, lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal, astfel încât fiecare dintre noi să simţim că merge mai bine.

R.: Cum a fost trecerea de la Primăria Zalău la Camera Deputaţilor?

I.N.: Nu simplă…pentru că după ce am pierdut turul doi al alegerilor pentru Primăria Zalău din 2004, am fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. N-aş vrea să mă cred cel mai mare familist din lume, dar îmi place să fie cât mai aproape de familie…să fiu cât mai mult în mijlocul ei. A fost o decizie la nivel central de a candida pentru un post de deputat. Aşa am ajuns în Parlamentul Romîniei…deschis, ca un om cu o oareşcare experienţă în administraţia locală. Dar mi-am dat seama încet că deciziile care se iau acolo nu sunt întotdeauna dintre cele mai corecte. E o mare diferenţă. Dacă la nivel de înţeleger directă între indivizi ajungeam la un numitor comun, venea decizia politică…înainte din partea liberalilor, acum din partea democrat-liberalilor, şi nimic din ce am vorbit nu mai era valabil. Iar explicaţia pe care o primeam ori de câte ori întrebam ce s-a întâmplat din moment ce noi ne-am înţeles una, era aceiaşi: şeful a zis…Care şef? De unde şef? Am respectat întotdeauna ierarhiile şi poziţiile. Dar am crezut mereu că atunci când doi oameni convin asupra unui lucru, nu mai există un alt şef car să le schimbe poziţia. Din păcate, sunt şi momente în care te înşeli.

R.: Sunteţi unul dintre puţinii oameni politici din Sălaj care nu au trecut de la o formaţiune la alta. Cum de aţi rămas fidel PSD-ului?

I.N.: Oferte am avut…Dar am crezut, cred şi vor crede în continuare în oamenii. La fel cum am crezut că dacă fac politică, trebuie să las ceva în urmă. Dacă intri în casa unui om prin mijloace de comunicare sau chiar direct, şi îi solicit votul pe o anumită doctrină, pe o anumită convingere, mi s-ar fi părut nedemn să plec în altă parte. Şi în 1996, datorită convingerilor mele politice, la un concurs pentru o funcţie de conducere mi s-a comunicat sec şi simplu că am fost declarat al doilea, neacceptând ofertele primite de la alte formaţiuni politice. Însă mereu le-am spus un NU hotărât. Şi am, fost vreo o scurtă perioadă fără un loc de muncă, în condiţiile în care aveam o familie, aveam trei copii. Dar Dumnezeu a fost alături de mine, şi m-a ajutat să trec şi peste acele momente. Un lucru este clar: am convingeri sociale depline. Cred în echitate, cred în relaţiile umane…dacă cred în aceste lucruri, nu mă pot înşela în primul rând pe mine. Nu m-aş putea uita dimineaţa în oglindă ştiind că până azi sau până ieri am fost roşu, iar de mâine trec la o altă culoare din punct de vedere politic.

R.: Cum aţi reuşit să împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

I.N.: Am o familie deosebită. Şi nu o spun eu ca tată sau ca soţ, ci o spune un om care a simţit familia alături de el în toate demersurile. Îmi aduc aminte monetul în care colegii de partid mi-au propus să candidez la Primăria Zalău. M-am bucurat, le-am mulţumit pentru încredere, dar le-am spus că nu pot lua o astfel de decizie fără să mă consult cu familia. M-am dus acasă, şi le-am spus soţiei şi celor trei copii ai noştri. Iar ei mi-au spus: dacă oamenii vor, tu de ce să nu fi alături de ei?…ceea ce m-a motivat şi m-a mobilizat. De altfel, ei sunt cei mai buni sfătuitori ai mei: soţia mea, fiica mea şi cei doi băieţi, care mă mai şi critică din când în când pentru acţiunile mele parlamentare, dar car sunt alături de mine şi cărora le mulţumesc pentru tot.

R.: Nu v-a fost teamă niciodată pentru ei în campaniile electorale, atunci când atacurile adversarilor politici puteau ajunge şi la ei?

I.N.: Am avut în 2000, când casa de la Creaca era în construcţie. Fiica mea era studentă la Cluj atunci, iar în presa regională a început o campanie cu investiţiile politicienilor. A apărut şi casa noastră de la Creaca într-un ziar regional, iar fiica mea a citit articolul. M-a sunat plângând şi m-a întrebat ce se întâmplă. Atunci i-am spus că nu are niciun rost să plângă. Că aşa e în politică. Nu poţi rămâne indiferent…dar în momentul în care apăreau articole sau ştiri le spuneam despre ce e vorba, iar ei au rămas fideli cuvântului pe care l-am dat în faţa lor. Asta cred că e cea mai mare realizare. De altfel, unul dintre copii îmi spune «punctualitate»…pentru că dacă eu am spus că asta facem, el ştie că se va şi întâmpla. Dar fără încrederea familie, e clar că nu poţi realiza nimic.

R.: Ce face Iuliu Nosa în timpul liber?

I.N.: Din păcate, nu am foarte mult timp liber. Însă nimic nu mă face mai fericit decât timpul petrecut acasă, la Miluani în special, atunci când mă îmbrac în salopetă şi umblu desculţ. Nu am mai mare bucurie decât momentele în care sunt fără telefon, fără radio, fără televizor…doar eu şi linştea pe care ţi-o dă locul în care te-ai născut.

R.: Vreunul dintre copii vă moşteneşte pasiunea pentru politică? Aţi încerct să îi îndrumaţi înspre acest domeniu?

I.N.: Nu mi-am făcut o preocupare pentru acest lucru. Discutăm între noi, ca între tată şi copii, dar îi las pe ei să decidă. Eu nu am ajuns în politică pentru că a fost o dorinţă de-a mea…a fost mai degrabă o întâmplare. Într-o campanie electorală eram cu unul dintre băieţi. El pe post de şofer, eu pe post de om de acţiune. Şi la un moment dat, ajungând la o secţie de vot, am vorbit cu colegii mei cine ar mai putea veni la vot…s-a dus bîiatul meu cu unul dintre colegi lao familie să îi aducă la vot cu maşina. S-a întors fără alegători, dar când am rămas numai amândoi, fiul meu mi-a spus: «Tată, ar trebui să te laşi de politică! Cât de urât au vorbit oamenii de voi…»Şi i-am propus să încerce el în locul meu. Dar a refuzat categoric.

R: Care e cea mai frumoasă amintire legată de copiii d-voastră?

I.N.: Mi-e foarte greu să spun care este cea mai frumoasă amintire…toate sunt. Toate clipele petrecute alături de ei sunt minunate. De aceea mi-e şi foarte greu să îmi amintesc…Însă momentul în care mi-am luat fetiţa din maternitate şi nu am avut curajul nici măcar să îi iau batista de pe ochi de teamă să nu o trivesc, atât era de micuţă, nu îl voi uita. Aveam senzaţia că dacă pun mâna pe ea, o voi rupe. La fel de minunat a fost şi momentul în care s-au născut băieţii.

R.: Care credeţi că e reţeta succesului?

I.N.: Responsabilitatea faţă de lucrul bine făcut, faţă de cuvântul dat, faţă de angajamentul pe care tu singur ţi l-ai luat. Niciodată vecinii mei nu vor veni să îmi rezolve problemele din propria mea gospodărie, dacă eu mi le rezolv singur. Grija faţă de capra vecinului nu ne ajută la nimic, şi, din păcate, suntem în poziţia în care la putere fiind, criticăm opoziţia şi invers. Şi noi,vorba lui nenea Iancu: noi cu ce rămânem?

R.: Care a fost cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o?

I.N.: Cu siguranţă momentul în care mi-am cunoscut soţia, ne-am căsătorit şi am avut primul copil. Atunci când s-a născut Raluca, am simţit într-adevăr că sunt un om împlinit. Stăteam într-o garsonieră din complexul studenţesc HD…iar în momentul în care am dus-o pe Raluca acasă, am simţit că sunt deja un familist…că am o responsabilitate…că nu mai sunt copilul care merge la film atunci când vrea, că face ce vrea. Acela a fost momentul cel mai deosebit pentru mine. Bineînţeles că şi cele care au urmat au fost la fel de fericite. Însă acesta îmi revine în minte cu o claritate deosebită!

sursa : Sălăjeanul

Deputaţii sălăjeni Iuliu Nosa şi Mirel Taloş susţin că USL îşi doreşte să guverneze fără UDMR.

Mai mult, deputatul liberal Mirel Taloş susţine că pentru UDMR a venit timpul să treacă în opoziţie Victor Ponta a declarat, la Antena3, că îşi doreşte ca, în urma alegerilor, USL să guverneze fără UDMR, iar Uniunea să treacă în opoziţie. În opinia liderului PSD, cei de la UDMR sunt la fel de responsabili ca şi partenerii de la PDL de tot ce s-a făcut în aceşti ani. „Dacă, şi sper că românii vor ieşi la vot […] atunci îmi doresc ca USL să guverneze fără UDMR şi UDMR să fie în opoziţie. Niciunui partid nu îi strică să mai stea în opoziţie”, a declarat Ponta. Întrebat în legătură cu o posibilă colaborare între PSD şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Ponta a subliniat că „UDMR, aşa cum nu îi doresc ca şi colaboratori la guvernare, trebuie să reprezinte comunitatea maghiară din România în opoziţie, să fie reprezentată în Parlament; cred că e bine să fie în Parlament pentru că nu poţi să laşi un milion şi ceva de maghiari care să nu fie reprezentaţi politic. Partidul lui Tokes este un partid extremist, nefrecventabil, cu care USL niciodată, în nicio formă, nu a avut şi nu va avea o relaţie politică. Acolo vorbim de nişte oameni care încalcă Constituţia României, care încalcă legile ţării şi care încalcă bunele practici europene”, a mai spus Ponta la Antena3. Liderul PSD a mai adăugat că, în opinia sa, Traian Băsescu, cum s-a ocupat întotdeauna de cei care i-au fost aproape, se va ocupa şi de UDMR pentru a-i scoate din Parlament.

UDMR, în opoziţie
Deputatul PSD Iuliu Nosa ne-a declarat ieri că „responsabilitatea guvernării revine fiecărui partid politic aflat la putere. USL a fost creată pentru a obţine peste 50 la sută plus 1 din voturi la alegerile parlamentare care urmează. Eu şi noi ne dorim să obţinem acest rezultat, astfel nefiind nevoie, pentru a forma o majoritate parlamentară, de susţinerea unui alt partid politic.” În opinia liberalului Mirel Taloş, UDMR este un partener loial, dar acuză Uniunea că a sprijinit manevrele ilegale ale PDL. „Este firesc ca un partid care a fost la guvernare să intre în opoziţie. Este în firea lucrurilor şi face parte din jocul politic democratic. Dacă vorbim însă de UDMR, cu atât mai mult acest partid are nevoie să intre în opoziţie după o participare la guvernare de 20 de ani. UDMR a fost aliat de guvernare al PNL în perioada Convenţiei şi în cea a guvernării lui Tăriceanu şi apreciez că este un partener loial de guvernare. Dar colaborarea cu PDL a scos la iveală faptul că, dincolo de loialitate, UDMR a sprijinit toate manevrele ilegale sau imorale ale PDL şi fără sprijinul UDMR această guvernare nu ar exista. În guvernarea Băsescu-Boc, răspunderea UDMR nu mai este doar faţă de maghiari, ci faţă de România. După aceşti ani de participare la abuzuri, UDMR trebuie să intre în opoziţie şi, personal, îmi doresc să nu avem nevoie de UDMR pentru a guverna România”, a spus Mirel Taloş.

sursa : Sălăjeanul

ADRIAN NĂSTASE : romanii au ajuns sa fie ’cei mai nefericiti dintre pamanteni’ este un lucru cu adevarat grav. Aceasta deoarece starea de ’fericire’ nu este conditionata exclusiv de aspectele materiale, ci si de cele de status. Romanii sunt nefericiti deoarece nu se simt bine in spatiul social in care traiesc, deoarece nu au oportunitati pentru a se dezvolta, nu sunt respectati, nu se simt reprezentati de guvernanti si nu au o perspectiva foarte clara pentru viitor. Si, din pacate, o astfel de stare de spirit nu se poate schimba peste noapte. Daca intr-un ciclu electoral se pot pune bazele unei cresteri economice sustenabile, cu ’fericirea’ nu este atat de usor. ( … )

Stiu, multi considera ca doar votul negativ fata de actuala putere nu este suficient – nici politic, nici moral. Este adevarat. De aceea vor conta foarte mult si solutiile pe care le propunem. Anul 2012 va fi si examenul de maturitate al aliantei noastre. Sunt convins ca-l vom trece cu succes. IMPREUNA.

Despre pensiuneaedenjibou

Două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi adâncă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea umană în mine. ( Immanuel Kant
Acest articol a fost publicat în Politica : social-democraţie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Iuliu Nosa – cuvântul dat, mai presus de orice

 1. Kitty zice:

  Am auzit ca vor sa bage o lege chiar acum inainte de alegeri care sa te oblige sa votezi… oribil

 2. aurel zice:

  VA ROG MULT< MULT, FARA GREGORIU PADUREAN CA va votam.
  VREM TINERI COMPETENTI

 3. vioricabuda zice:

  Fiecare voteaza dupa puterea de discernamint.

 4. anton zice:

  VA RUGAM cu respect, FARA PENSIONARI RAMOLITI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s