USL vrea referendum pentru a nu se desfiinţa Sălajul

Dacă PDL va iniţia demersurile pentru formarea celor opt judeţe mamut, PNL şi PSD vor organiza un referendum cu scopul de a-i intreba pe locuitorii Sălajului dacă doresc desfiinţarea judeţului.

Uniunea Social Liberală a trecut la un contraatac prin care ar putea să stopeze regionalizarea propusă de Traian Băsescu. Copreşedinţii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu au semnat decizia USL privind demararea procesului de organizare a referendumurilor judeţene pentru consultarea cetăţenilor cu privire la intenţia de desfiinţare a judeţelor, a declarat ieri purtătorul de cuvant al Departamentelor PSD, senatorul Olguţa Vasilescu. „USL recomandă ca următoarea intrebare să fie pusă cetăţenilor: «Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Romaniei, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?» – la care să se răspundă prin da sau nu”, a spus Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, proiectul de hotărare a fost redactat şi transmis preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor judeţeni ai USL pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Judeţean.

Social-liberalii pot bloca regionalizarea

In situaţia in care judeţele vor organiza referendumuri locale, conform legislaţiei actuale aceste referendumuri sunt obligatorii, cu toate că premierul Boc şi PDL ignoră legea şi au luat in calcul chiar asumarea răspunderii pe legea regionalizării. Spre deosebire de un referendum cu privire la probleme de inte-res naţional promovat de preşedintele ţării, al cărui rezultat nu este obligatoriu, ci are caracter consultativ, rezul-tatul referendumului local este obligatoriu. Ce spune legea referitor la referendumul judeţean: „Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean, sau a unei treimi a consilierilor locali, res-pectiv a consilierilor judeţeni”. In situaţia in care liderii UDMR se ţin de cuvant şi vor organiza referendumuri in judeţe controlate de Uniune, acestea vor fi: Harghita şi Covasna, iar in Bihor, Cluj, Mureş, Satu Mare şi Sălaj, unde impreună cu USL deţin o majoritate zdrobitoare, de asemenea se pot organiza referendumuri. In alte 24 de judeţe ale ţării PNL şi PSD deţin majoritatea in Consiliul Judeţean.

Tiberiu Marc va iniţia referendumul la primul pas al Guvernului

Contactat de reporterul Graiul Sălajului, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, spune că „in momentul in care Guvernul va face un pas pentru regionalizarea cu opt super-judeţe, evident se va organiza un referendum pentru a-i consulta pe sălăjeni să vedem dacă-şi doresc desfiinţarea judeţului”. Intrebarea propusă de USL: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Romaniei, domnul Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumnea-voastră?” este in opinia lui Marc o intrebare simplă, care se poate regăsi pe buletinele de vot ale referendumului.

Boc nu doreşte un referendum

Primul ministru Emil Boc speră să scape de obligaţia unui referendum naţional inainte de a trece la reorganizarea administrativă. Acesta a spus că viitoarele judeţe mari, propuse prin reorganizarea administrativă, vor putea fi denumite de noile consilii judeţene alese in urma alege-rilor din luna iunie 2012. „Propunerea pe care o supun dezbaterii este următoarea: nu trebuie Bucureştiul, după părerea mea, să stabilească cum se va numi judeţul care va cuprinde cinci judeţe existente astăzi in regiunea de nord-vest, şi mă refer aici la Cluj, Bihor, Maramureş, Bistriţa şi Sălaj. Anul viitor, in iunie, vor avea loc alegeri pentru Consiliul Judeţean nou-creat dacă reuşim această reformă administrativă şi după ce se alege noul Consiliu Judeţean mai mare pe aceste cinci judeţe actuale, el se adună şi stabileşte denumirea judeţului respectiv”, a precizat premierul Boc.

sursa : Paul Gorgan , Graiul Sălajului

Vasile Dancu, despre Transilvania văzută la Bucureşti

Disponibilizări la jandarmi

Tinerii sălăjeni nu se văd îmbrăcaţi în haine de poliţişti sau jandarmi

Autoritatile trebuie sa se autosesizeze in cazul jafului de proportii de la Posta Romana!

”Ţinutul Secuiesc”, punctul terminus al politicii româneşti?

ADRIAN NĂSTASE

” Trebuie remarcat un scenariu care se repeta constant in cazul PDL si al lui Basescu. In mod concret, de cand exista acest partid pe scena politica, nu a reusit sa aplice nimic din ceea ce a predicat, nu a reusit sa ramana in istorie cu vreo realizare. In schimb, aduna o suma de esecuri. Nu ma refer la alegeri, ci la actiuni concrete, la rezultate concrete.

Istoria acestui partid se traduce in promisiuni. Dupa fiecare esec, se mai lanseaza o idee despre ce vor sa faca, mai devreme sau mai tarziu. Asa si-au asigurat si Basescu si PDL supravietuirea. Pana cand?… ”

Preşedintele de onoare al PSD, d-l ION ILIESCU :

” in ceea ce priveste propunerea de restructurare teritoriala – aceasta necesita o elaborare foarte minutioasa, tinand seama de consecintele ample si pe termen lung – si nu pot fi promovate cu atata superficialitate si graba, cum a facut traian Basescu. ”

Vă invit să completaţi Lista Mafiilor PD-L !!

Despre pensiuneaedenjibou

Două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi adâncă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea umană în mine. ( Immanuel Kant
Acest articol a fost publicat în Politica : social-democraţie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s