La Mulţi Ani, cu bucurii de Florii !!

sursa : aici

La Mulţi Ani, cu bucurii de Florii !!

Floriile se serbează cu o săptămană inainte de Paşte şi simbolizează Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru toţi credincioşii, din această dată pană la Paşte, incepe Săptămana Patimilor. Această sărbătoare poartă numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori şi cu ramuri de finic şi de măslin.

Conform tradiţiei, in ziua de Florii, credincioşii duc simbolic la biserică ramuri de salcie şi flori pentru a le sfinţi, deoarece incepand cu acestă zi toate florile şi toţi pomii incep să inflorească. In randul creştinilor sărbătoarea floriilor este considerată una dintre cele mai mari din calendarul ortodox, deoarece in această zi foarte mulţi cetăţeni işi aniversează ziua de nume. Astfel in Sălaj, duminică vor fi aniversate 14.521 de persoane, din care: 1.440 de persoane poartă numele de Florin, 910 – Floare, 3.043 – Florica, 585 – Florentina, 610 – Crina, 150- Lăcrimioara, 137 – Narcisa, 96- Dalia, 574- Violeta, 178- Gheorghina, 76- Viorela, 4.215 – Viorica, 1.071 Margareta, 555 – Liliana, 797 – Camelia, 72 – Garofiţa, 11 – Branduşa, 1 – Orhideea.

sursa : Sălăjeanul

La fel ca multe alte sarbatori, Ziua de Florii a nascut si ea din timpuri stravechi diferite obiceiuri, superstitii si traditii, in functie de zone. Printre acestea, aerisirea hainelor, oferirea unor bucate alese sarmanilor sau impodobirea pomilor fructiferi.

Obiceiul Lazaritelor

Inainte de a intra in Ierusalim, Iisus Hristos l-a inviat pe Lazar, acest lucru semnificand invierea viitoare a neamului omenesc. In popor se crede ca Lazar era un fecior tanar, fratele fetei care s-a casatorit cu Dragobete, Cap de Primavara.

In ajunul Floriilor are loc si astazi, in unele zone, un ceremonial complex, numit Lazarita, care este structurat dupa modelul colindelor si la care participa numai fetele. Una dintre fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna in fata ferestrelor caselor unde au fost primite. Tanara se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica.

Sfintirea ramurilor de salcie

Un alt obicei in Ziua de Florii, raspandit in mai multe zone din tara, consta in sfintirea ramurilor de salcie si asezarea acestora in dreptul icoanelor. Se spune ca nu este bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii.

In unele zone, oamenii pun aceste ramuri si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se planteaza pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

Alte obiceiuri si superstitii:

– ramura de salcie sfintita poate avea si scop terapeutic, astfel ca oamenii inghit matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli; – tot in scop terapeutic, batranele se incing cu salcia ca sa nu le mai doara salele; – parintii isi lovesc usor copiii cu nuielusa de salcie, cand vin de la biserica, pentru ca acestia sa creasca sanatosi si intelepti; – in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata, dupa care o folosesc la farmecele de dragoste sau pentru sanatate; – femeile gatesc bucate alese si placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor; – se spune ca in aceasta zi e bine sa se aeriseasca hainele; – la miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos; – se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul; – se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.

Ionut Vasilescu

sursa : aici

Prima predica în Duminica Floriilor
“Bucura-te foarte, fiica Sionului, propovaduieste, fiica Ierusalimului: iata, împaratul
tau vine la tine drept si însusi mântuitor, blând si calare pe asin si pe mânz tânar“
(Zah. 9, 9).

Dumnezeiescul Proroc a prevestit mai bine de patru sute de ani înainte acea întâmplare pe care noi o pomenim si o praznuim astazi. Domnul nostru Iisus Hristos, terminându-si propovaduirea pe pamânt, a intrat sarbatoreste în împarateasca cetate a Ierusalimului, în cetatea închinarii la Dumnezeul Cel adevarat, în cetatea care era a lui Dumnezeu mai mult decât orice cetate.

Domnul a savârsit aceasta intrare ca împarat si biruitor, pentru a încununa slujirea sa cu nevointa hotarâtoare: calcarea mortii prin moarte, îndepartarea blestemului de la neamul omenesc prin luarea acestui blestem asupra Sa. El a savârsit intrarea în cetatea împarateasca pe “mânzul asinei” (Ioan 12, 15), “pe care nimeni din oameni niciodata n-a sezut”, ca sa înapoieze omenirii vrednicia împarateasca pierduta de stramosul nostru, sa i-o înapoieze prin suirea pe cruce (Luca 19, 30).

mai multe: aici

La Mulţi Ani, cu bucurii de Florii !!

Despre pensiuneaedenjibou

Două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi adâncă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea umană în mine. ( Immanuel Kant
Acest articol a fost publicat în Folclor și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s