Atracţii turistice – Jibou, Sălaj

Monument , Jibou, Sălaj

Atracţii turistice – Jibou, Sălaj

Jibou

Situat in partea de nord-est a judetului Salaj la o distanta de 26 km fata de municipiul Zalau, declarat localitate urbana in anul 1968, orasul Jibou cu localitatile rurale componente, Cuceu, Husia, Rona si Var, se intinde pe o suprafata de 64,66 km2, in depresiunea larga a Guruslaului, la confluenta Agrijului cu Somesul.

sursa : aici

Orasul Jibou reprezinta si un important centru de atractie turistica. Baile Jibou, microstatiune balneara, sunt cunoscute pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfatate si clorurate in tratarea afectiunilor hepato-biliare, gastro-intestinale si reumatismale. Obiectivul turistic de cea mai mare atractie, care face faima orasului Jibou atât in tara cat si peste hotare, este Gradina Botanica.

Grădina Botanică, Jibou, Sălaj

Beneficiind de un cadru natural pitoresc, fiind legat atât prin calea ferata, cât si prin drumuri rutiere de marile orase din apropiere, orasul Jibou dispune de toate atuurile unei zone cu valente turistice. Principalul punct de atractie îl constituie Gradina Botanica, unde privelistea ochiului este încântata de o gama variata de specii de plante provenite din toate colturile lumii. Alaturi de modernul complex botanic se încadreaza în peisaj castelul baroc al familiei Wesselényi. Un alt punct de atractie îl constituie Baile cu caracter sezonier, care dispun de ape minerale si namoluri sapropelice, folosite la tratarea diferitelor boli si afectiuni. Prezenta Somesului, a pasunilor, pajistilor si a padurilor de foioase atrage în diferite perioade ale anului amatorii de pescuit si de vânat.
Mai constituie puncte de atractie bisericile monument din Var si Husia, precum si rezervatiile geologice din zona Rona .
Jiboul începutului de mileniu va asteapta sa îi fiti oaspeti, macar pentru câteva clipe, pentru a va convinge de cele însirate mai sus, dar nu numai!

Jibou, Sălaj

Trasee turistice – Jibou, judeţul Sălaj

TRASEUL NR. 1. Centru- Strada Parcului -Dealurile Sălajului.
În centrul oraşului, din micul parc amenajat prin muncă voluntară în anul 1953 se vede Casa orăşenească de cultură, frumoasa catedrala ortodoxă şi complexul de deservire a Cooperativei meşteşugarilor . Ne continuăm vizita pe str. Parcului, unde pe stânga la nr. 5 se află noile localuri pentru învăţământ : noua şcoală generală cu 16 săli de clasă, sediul Casei de copii şcolari şi sediul internatului. Pe aceeaşi stradă, dar la nr. 14 întâlnim fostul castel Wesselényi unde îşi desfăşoară activitatea Casa pionierilor, Staţiunea tinerilor naturalişti, Punctul muzeistic şi secţia de covoare a Cooperativei meşteşugarilor. După ce am vizitat serele trecem în partea sudică a curţii unde ne întâmpină noul cartodrom şi sala de gimnastică. Ne continuăm drumeţia prin pădurea de foioase, iar la marginea sudică a sectorului economic al Staţiunii tinerilor naturalişti, în punctul cel mai înalt din această zonă, întâlnim ruinele cavoului familiei Wesselényi. Din acest punct se vede foarte bine întregul oraş, calea ferată şi drumurile ce duc din oraş spre comunele Surduc, Bălan şi Creaca.
Ne continuăm traseul pe Dealurile Sălajului prin frumoasele păduri de foioase şi bogatele livezi de pomi fructiferi, bază importantă pentru turismul cinegetic.

sursa : aici

TRASEUL NR. 2. Str. Libertăţii- Băile Jibou -Dumbrava Brebi
Din centrul oraşului mergem spre sud-vest pe lângă clădirea Consiliului popular orăşenesc şi cea a Policlinicii din localitate, de unde ajungem în str. Libertăţii unde întâlnim Spitalul orăşenesc Jibou. După aproape 300 m de la spital, ajungem în şoseaua judeţeană Jibou-Zalău, iar la intersecţia acestor două străzi, peste calea ferată se află Centrul de prelucrare a legumelor şi fructelor. Continuăm drumeţia pe str. Doja până la ieşirea din oraş după aproape 100 m. pe malul stâng al Văii Fizeşului întâlnim băile Jibou, indicate în afecţiunile hepatobiliare, gastrointestinale şi boli de nutriţie. De la băi, traversăm şoseaua şi calea ferată şi ajungem pe drumul comunal în Ciutărie, cătun al oraşului, loc foarte pitoresc de unde începem ascensiunea pantei nordice a Dumbrăvii Brebilor cu pădure deasă şi primitoare.


Porolissum

Pe culmea dealurilor ne continuăm drumeţia până la vestitul Porolissum (Moigrad). Pe traseu se pot organiza popasuri la băi, în Ciutărie, pe dumbravă, la Moigrad.


sursa: aici
TRASEUL NR. 3. Str. T. Vladimirescu-Rona-Cheud-Cheile Ţicăului.
După ce lăsăm în dreapta str.Stadionului ce duce la zona blocurilor şi la terenul de sport, întâlnim liceul din localitate, sediul Cooperativei meşteşugarilor şi magazine comerciale. La capătul străzii lăsăm în stânga str. Cărămidarilor ce duce la Căminul spital neuropsihici şi la ferma I.A.S. şi ne continuăm drumeţia pe strada Ronei până la puntea de peste râul Someş. După ce am trecut Someşul peste punte, din imediata apropiere a râului, începe panta ce ne duce spre Piscuiul Ronei (Dealul lui Rákóczi). După ce am ajuns sus, la 420 m altitudine, priveliştea este încântătoare. În zare vedem Dealul Virnei la 40-45 km şi Someşul care şerpuieşte în lunca sa până se pierde în Cheile Ţicăului. Pe culmea dealurilor sau prin frumoasele păduri ne continuăm drumul până la „Moşul şi Baba” unde ne oprim pentru a admira frumoasa sculptură dăltuită de agenţii externi de-a lungul anilor.
După ce am luat masa, apa izvorului din apropiere ne stă la dispoziţie. Aparatul de fotografiat neuitat acasă va imortaliza pe peliculă frumosul grup de excursionişti ce s-au căţărat pe „Moşul şi Baba”. Lăsând în stânga direcţiei de mers satele Someş-Guruslău, Traniş, Vădurele şi Năpradea ajungem la Prisnel. de unde coborâm 4-5 km spre frumoasele Chei a Ţicăului. Drumeţia de o zi ia sfârşit în frumoasa zonă a Dealului Mare, iar după ce am trecut cu podul plutitor Someşul, luăm trenul din gara Benesat sau autobuzul pentru a ne reîntoarce în micul orăşel de pe Someş – Jibou.

Primăria Jibou, Sălaj

TRASEUL NR. 4. Str. l Mai – Gara – Var – Tihău – „Grădina Zmeilor”
După ce am parcurs zona magazinelor comerciale de pe str. l Mai, ajungem la complexul C.F.R., iar la ieşirea din oraş ne întâmpină balastiera şi mica, dar frumoasa strâmtură a Someşului de la Turbuţa –Var. După vizitarea peşterilor de la Var, ne continuăm excursia pe şoseaua judeţeană Jibou-Hida iar în satul Tihău ne oprim pentru a vizita monumentul eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea Ardealului în 1944, vizităm locul castrului roman şi purtăm discuţii cu urmaşii vestiţilor olari de la Tihău.

sursa imaginii : aici

După o oră de mers pe şoseaua ce duce la Hida ajungem în Gîlgăul Almaşului, de unde pe un drum comunal ajungem la frumoasa zonă de la „Grădina Zmeilor”, de unde priveliştea deschisă de Valea Almaşului este încântătoare.

sursa : Andrei Mureşan – Schiţă Monografică turistică a zonei în care este situat oraşul Jibou

Pensiunea Eden, complexul turistic Eden, băile curative Jibou, Sălaj

Cum ne puteţi contacta , pentru rezervări cazare Pensiunea Eden Jibou:

PENSIUNEA * EDEN * – Jibou, jud. Salaj
Administrator – VIORICA BUDA
Tel. : +40744785810
Adresa mail : supermax_jibou@yahoo.com

Serviciile oferite:

– cazare la Pensiune ( 6 camere, fiecare cu grup sanitar propriu, mobilate la standarde europene , TV );

– cazare la căsuţe-camping, mobilate şi dotate corespunzător;

– restaurant şi terasă : meniuri tradiţionale zona Sălaj, meniuri de comun acord, mâncare ecologică, meniuri diversificate, astfel încât să fie pe toate gusturile;

– băi curative : izvoare şi săli special amenajate, dotate corespunzător;

– tenis de masă, piscină ( în curând !! )

În cadrul complexului balnear există şi un loc special pentru grătar, acoperit şi cu toate utilităţile, iar cei care vor să se dezmorţească pot intra la o partidă de tenis de masă sau tenis cu piciorul.

Gazdă de profesie fiind, tuturor celor ce veţi păşi pe meleaguri sălăjene, vă recomand cu căldură cazare la Pensiunea Eden , Jibou. Nu veţi regreta !

Viorica Buda

Despre pensiuneaedenjibou

Două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi adâncă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea umană în mine. ( Immanuel Kant
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Atracţii turistice – Jibou, Sălaj

 1. mary zice:

  Interesante postari, o sa te mai vizitez,

  am si eu un blog http://triptravel2.blogspot.com/

  Felicitari!

 2. Bibliotecaru zice:

  Extraordinare locuri. Păcat că sunt atât de puţin cunoscute.

 3. Pingback: Veşti bune din Jibou, Sălaj !! | Pensiuneaedenjibou's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s