Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou (judetul Salaj)

http://www.gyuri.go.ro/gradjb800x600.jpg

Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou (judetul Salaj)

Vizitator, turist, iubitor de frumos, pelerin… în Sălaj, Jibou, nu ai cum să ratezi Pensiunea EDEN Jibou ( cazare, odihnă şi relaxare ) şi cu atât mai puţin Grădina Botanică, aflată la o aruncătură de băţ de pensiune !

Jibou

Situat in partea de nord-est a judetului Salaj la o distanta de 26 km fata de municipiul Zalau, declarat localitate urbana in anul 1968, orasul Jibou cu localitatile rurale componente, Cuceu, Husia, Rona si Var, se intinde pe o suprafata de 64,66 km2, in depresiunea larga a Guruslaului, la confluenta Agrijului cu Somesul.

In decursul timpului, orasul Jibou este mentionat sub mai multe denumiri. Din anul 1219 este mentionata pentru prima oara aceasta asezare sub denumirea de villa Chybur, ca mai tarziu, sa apara sub alte denumiri cum sunt Zybo la 1460, opidum Sibo la 1564, Zsibou la 1750 si Jibau la 1854. Celelalte localitati componete au fost consemnate putin mai tarziu: Rona in anul 1338, Cuceu in anul 1388, Husia in anul 1405 si Var in anul 1469. De-a lungul istoriei, orasul Jibou a jucat un rol important in plan economic si social. Este bine cunoscut pentru participarea lui in rascoala curutilor (1703 -1711) dusa impotriva regimului habsburgic. Un rol important in dezvoltarea orasului a avut familia Wesselenyi, ai carei membri sunt ctitorii castelului, construit in stil baroc, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Contelele Wesselenyi Miklos a luptat pentru eliberarea iobagilor in Transilvania.

Sub aspect demografic, la ultimul recensamant, populatia orasului Jibou si a localitatilor componente numara 11306 locuitori, din care 81,2% romani, 13,29% maghiari, 5,33% rromi, 0,06% germani, si 0,02% reprezentand alte nationalitati.

Fiind un important nod de cale ferata, Jiboul reprezinta pentru economia nationala un important centru de tranzit pentru marfurile transportate pe calea ferata. Pe langa industria textila si industria alimentara, bine reprezentate in oras, activitatile sectorului tertiar au capatat in ultimii ani ponderi din ce in ce mai insemnate.

Orasul Jibou reprezinta si un important centru de atractie turistica. Baile Jibou, microstatiune balneara, sunt cunoscute pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfatate si clorurate in tratarea afectiunilor hepato-biliare, gastro-intestinale si reumatismale. Obiectivul turistic de cea mai mare atractie, care face faima orasului Jibou atst in tara cat si peste hotare, este Gradina Botanica. Gradina botanica, in suprafata de cca. 25 ha, a fost amenajata in incinta ansamblului arhitectural al resedintei familiei Wesselenyi incepand cu anul 1968, la initiativa cercetatorului iubitor de frumos, profesorul Vasile Fati. Istoria infiintarii Gradinii Botanice si a Muzeului de Stiinte ale Naturii de la Jibou cuprinde nume de rezonanta din invatamantul si cercetarea romaneasca, cum sunt: Alexandru Borza, Ion T. Tarnavschi, Eugen Ghisa, Ioan Ghergely, Felician Micle, Onoriu Ratiu, Eugen Pora, Nicolae Boscaiu, Iustinian Petrescu, Traian Ceuca si multi altii. In incinta Gradinii Botanice, in premiera pentru Romania, in anul 1978, s-a pus in practica proiectul semnat de arhitectul Valentin Zisu si inginerul Liviu Vasile Pop, prin realizarea acvariului si palmarului, doua constructii cu o arhitectura si o structura de exceptie (structura geodezica unica in tara la acea vreme, folosita pentru spatii de utilitate publica). Din periplul unui turist prin orasul Jibou si imprejurimi, pe langa cele doua obiective turistice mentionate mai sus, nu trebuie sa lipseasca vizitarea bisericii de lemn „Sfintii Apostoli” (sec. XVIII) din Var, bisericii de lemn „Sfintii Arhangheli” (1800) din Husia si Castelul Beldy (sec. XX), toate monumente istorice, de arta si arhitectura inscrise in patrimoniul cultural national, si a rezervatiei naturale Calcarele de la Rona.

sursa informaţiilor : AICI

Gradina Botanica din Jibou: – una dintre cele mai apreciate gradini botanice din Romania si de pe teritoriul continentului european.

Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou (judetul Salaj) impresioneaza vizitatorii prin buna sa amenajare si exemplarele expuse. Constructia neobisnuita ce gazduieste serele este de asemenea asociata cu imaginea acestui oras de pe Somes de 10 000 locuitori. Recomand vizitarea! 

Longitudine: 23° 15′ E
Latitudine: 47° 16′
Altitudine: 272 m

– peste 750 specii de cactusi proveniti din marile regiuni geografice cu climat desertic. Daca vizitati Gradina Botanica la inceputul verii veti fi martorii unui eveniment cu totul special: inflorirea plantelor suculente.

Cactusi Gradina Botanica Jibou :

Gradina botanica Jibou : Infiintata ca baza didactica in anul 1968 la initiativa profesorului de biologie Vasile Frati

Grădina Botanică „Vasile Fati” este integrată în Asociaţia Grădinilor Botanice din România(A.G.B.R.) alături de celelalte grădini botanice. Această asociaţie s-a dezvoltat „din necesitatea de a realiza o implicare mai convingătoare a grădinilor botanice în acţiunea de conservare a diversităţii plantelor la nivel naţional şi european”(F. Micle)

Grădina Botanică din Jibou a fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate. În anul 1970, devine unitate de sine stătătoare, fidelă aceleiaşi nobile misiuni pentru care a fost creată de a fi bază didactică pentru învăţământul biologic şi instituţie de educaţie pentru publicul vizitator în spiritul dragostei şi respectului faţă de natură. Între anii 1972-1989 Grădina Botanică a funcţionat sub denumirea de Staţiune a Tinerilor Naturalişti, iar din anul 1990 devine componenta principală a Centrului de Cercetări Biologice din oraşul Jibou. Grădina Botanică, în suprafaţă de 25 ha, este situată în partea de Nord-Est a oraşului pe terasa a doua a râului Someş, valorificând în mod fericit vestigiile vechiului parc din preajma castelului medieval, fostă reşedinţă nobiliară a familiei Wesselényi.

Gradina Botanica din Jibou :

Profesorul Vasile Diaconescu remarca în lucrarea sa „Grădini botanice din România” (1985) că fondul dendrologic al grădinii din Jibou „dispune de o plantaţie de bază, datînd din anul 1781, în care se găsesc numeroase specii exotice lemnoase. Acestea sînt deosebit de valoroase, deoarece au trecut examenul timpului, oferind cercetătorilor concluzii importante privind comportarea lor în condiţiile noastre de climă. Vechile plantaţii sînt un preţios îndrumar pentru lucrările actuale de introducere a unor noi specii exotice lemnoase”.

sursa informaţiilor : aici

http://bilet.go.ro/fati04ro.htm

The Botanic Garden in Jibou was founded in 1968 by the teacher Vasile Fati as part of the local high school. It became independent in 1970 but it preserved the former mission which was and is a didactic base for teaching Biology and an educational establishment for the visiting public in the spirit of love and respect for nature. Between 1978 and 1989 the Botanic Garden was known as The Young Naturalists’ Station and in 1990 it became the main part of The Biological Research Center in Jibou. 

The Botanic Garden has an area of 25 hectares and it lies in the north-eastern part of the town on the second terrace of the Somes river. The Garden also sets off to advantage in a remarkable way the old park that existed around the medieval castle, the former seniorial residence of the Wesselenyi family.

The Botanic Garden is organized in sectors, each sector being established on certain criteria such as: decorative, geographical origin, ecological and genetic, systematic, dendrologic, economic, administrative, the hot house complex and medicinal herbs.

The collection of plants has more than 5000 individuals of different species from all over the world. It must be mentioned that some of the sectors, which are being organized, can be visited only under certain circumstances when the specialized people can provide the necessary guiding and explanation.

sursa : aici

Noutati

La Complexul  Acvaristic  au fost aduse 6 specii  noi  de pesti  si anume:

1) Astronotus ocellatus

2) Forcipiger  flavissimus

3) Pseudotropheus elongatus

4) Pseudotropheus zebra

5) Zebrasoma flavescens

6) Pterapogon kauderni („Pestele Cardinal”)

sursa : AICI

Merită vizitat !!

Despre pensiuneaedenjibou

Două lucruri umplu sufletul cu veşnic nouă şi adâncă admiraţie şi veneraţie cu cât mai des şi mai stăruitor gândirea umană se îndreaptă spre ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea umană în mine. ( Immanuel Kant
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou (judetul Salaj)

  1. Pingback: Tiganii in Romania si in lume : Tiganii in Romania si lume

  2. Pingback: Cei care ne-mbucură sufletele! « Sfinxul

  3. Augustin zice:

    Am vazut aceasta gradina botanica, in peregrinarile mele prin tara. Daca aveti sansa s-o vizitati, n-o ratati! Aveti ce vedea si n-o sa regretati!

  4. lekker verpleegstertje stript

  5. Pingback: Veşti bune din Jibou, Sălaj !! | Pensiuneaedenjibou's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s